abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 272

    9. 9. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3661×

    Nový patch pro 'volitelnou' preempci řeší stávající problémy s preemptivností. Omezení počtu současných hotplug procesů. Napojení klávesnic na Braillovy terminály. GPL zkoušena u německých soudů.

    Do konference přišlo celkem 1660 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Ingo Molnar a Lee Revell.

    Nový patch pro 'volitelnou' preempci řeší stávající problémy s preemptivností, 267 e-mailů

    9. črc - 29. črc

    Ingo Molnar napsal:

    Jak asi povětšinou víte, objevily se v této konferenci stížnosti, že se jádro 2.6 kvůli vysokým rozvrhovacím latencím nehodí pro opravdovou práci se zvukem (stěžovali si např. lidé z projektu Jack). Podíval jsem se na ty latence a v 2.6.7 jsou skutečně dost špatné - až 50 msec (!) latencí lze snadno dosáhnout při běžném zatížení na rychlých 2GHz+ x86 systémech - i při použití plně preemptivního jádra.

    Abychom tento problém vyřešili, zjišťoval jsem spolu s Arjan van de Venem preemtibilitu nejrůznějších funkcí v jádře. Od začátku jsme pak znovuvytvořili patch, který se výkonem vyrovná lowlatency (nízká latence) patchům pro 2.4. Náš patch má však jiný design, dopad i přístup:

    http://redhat.com/~mingo/voluntary-preempt/voluntary-pree mpt-2.6.7-bk20-H2

    Narozdíl od lowlatency patchů nepřidává tento do zdrojáků spoustu rozvrhovacích bodů. Místo toho využívá bohatou, avšak v současné době neaktivní, sadu rozvrhovacích bodů, které už v jádře 2.6 jsou: debugovací kontroly might_sleep(). Jakýkoliv kód, který provádí might_sleep(), je vlastně v tu chvíli připraven spát. Patch tyto debugovací kontroly aktivuje a udělá z nich rozvrhovací body. To výrazně snižuje komplexnost a dopad.

    I při použití těchto might_sleep() bodů (přes sto) však jádře zůstávalo dost zdrojů latence. Ty jsme nalezli a ručně opravili. Buď pomocí dalších kontrol might_sleep(), nebo pomocí explicitních přerozvrhovacích bodů. Občas bylo zapotřebí i zámku-brzdy.

    Praktickým cílem tohoto patche je opravení všech zdrojů latence, které způsobují latence vyšší než ~1 msec. Rádi bychom se dozvěděli o pracovních zatíženích, která i nadále způsobují přeskakovaní zvuku i s aplikovaným patchem. Mně se takovou zátěž vytvořit nepodařilo (když nepočítám inicializační rutiny ovladačů).

    Patch je také možné více konfigurovat než lowlatency patche pro 2.4: přidali jsme položku do .config, díky které lze volitelnou preempci povolit, za běhu lze použít nastavovadla v /proc/sys a při bootu parametry, kterými může být volitelná preemce (CONFIG_VOLUNTARY_PREEMPT) a jaderná preempce (CONFIG_PREEMPT) zapnuta i vypnuta.

         # zapnutí/vypnutí volitelné preempce (při
    CONFIG_VOLUNTARY_PREEMPT)
         echo 1 > /proc/sys/kernel/voluntary_preemption
         echo 0 > /proc/sys/kernel/voluntary_preemption
    
         # zapnutí/vypnutí jaderné preempce (při CONFIG_PREEMPT)
         /proc/sys/kernel/kernel_preemption
         /proc/sys/kernel/kernel_preemption
    
    

    Přepínače 'voluntary-preemption=0/1' a 'kernel-preemption=0/1' můžete použít při bootu.

    Všechny čtyři kombinace dávají smysl, jsou-li CONFIG_PREEMPT i CONFIG_VOLUNTARY_PREEMPT povoleny - ideální pro testování a porovnávání výkonu/latence.

    Základní 2.6 jádro vypadá takto:

    voluntary_preemption:0 kernel_preemption:0

    2.6 kernel s povolenou volitelnou preempcí jádra odpovídá:

    voluntary_preemption:1 kernel_preemption:0

    2.6 kernel s jadernou preempcí je:

    voluntary_preemption:0 kernel_preemption:1

    a preemptivní kernel vylepšený o dodatečné zámky-brzdy se spustí takto:

    voluntary_preemption:1 kernel_preemption:1

    Všechny parametry mohou být kdykoliv bezpečně měněny.

    Patch je proti 2.6.7-bk20 a obsahuje i opravy chyb v jádře, které byly odhaleny během vývoje patche. U mě sice funguje, ale stejně se při jeho používání mějte na pozoru!

    Následovala rozsáhlá diskuze. Zprvu někteří vývojáři patch podporovali a k tomu se přidala spousta komentářů a kritiky od jiných lidí. Ale Andrew Morton neměl pocit, že by situace byla tak jasná. Považoval za vhodné prozkoumat konkrétní zátěže, které způsobovaly problémy. Napsal:

    2.6+preempt určitě není teď tak dobrý jako 2.4+LL, ale 2.6 není ani tak hrozný. I při velkém zatížení filesystémů je těžké překročit zdržení 0,5 milisekundy. Existuje několik problémů v tom, jak ext3 nakládá s bufferem kontrolních bodů, ale na ty je docela těžké narazit. Mám pochybnosti o tom, jestli lidé od Jack používali při testování 'dbench 1000'.

    Z toho všeho nabývám podezření, že problémy, na které narazili testeři Jacku, nebyly přímo spojené s dlouhými okamžiky nepreemptivnosti v jádře. Alespoň ne v základním kódu kernelu/fs/mm. V minulosti byly potíže s ovladači i2c, rolováním fbdev atd.

    Musíme audio testery přivést k používání ALSA ovladačů, povolení CONFIG_SND_DEBUG při kompilaci jádra a nastavení /proc/asound/*/*/xrun_debug. Pak nám budou moci poslat postupy [traces] vedoucí k jejich výsledkům.

    Co se patche týče, no, rozhazovat všude přerozvrhovací body není ani teď preferovaný způsob. Ale přidávání dalších kontrol might_sleep() je vychytralý způsob, jak to trochu zatraktivnit ;).

    A poblíž dodal:

    Opakuji, že nejsem přesvědčen o správnosti diagnózy současných problémů s audiem - podrobnější analýza může samozřejmě prokázat, že se mýlím.

    Jinými slovy, ptám se, zda vůbec potřebujeme "volitelnou preempci", když "běžná preempce" funguje bezvadně.

    O něco dále Ingo odpověděl v tom smyslu, že jedním z důvodů je i velikost kódu a rychlost. V distribuci Fedora zatím nechtějí zapínat běžný preemtivní kernel, protože s tím příliš mnoho věcí nefunguje a má výrazný dopad. Takže jsme hledali řešení, které by mohla využít běžná distribuce.

    Omezení počtu současných hotplug procesů, 13 e-mailů

    20. črc - 27. črc

    Hannes Reinecke napsal:

    Připojený patch omezuje počet současných hotplug procesů. Hlavním důvodem je současná situace, kdy každé zavolání call_usermodehelper způsobí execve() programu "/sbin/hotplug" bez kontroly, zda je k dispozici dostatek zdrojů pro úspěšné spuštění. To vede k tomu, že se hotplug zasekne, v nejhorších případech stroj ani nenaběhne.

    Andrew Morton byl podobným chováním překvapen a zeptal se, co způsobuje tolik požadavků, že je výsledkem zatuhnutí. Christian Borntraeger odpověděl:

    Nevím, jak se to podařilo Hannesovi, ale podobnou věc je docela lehké docílit skoro s každým s390/zSeries.

    S pomocí Hardware Management Console nebo z/VM můžeš hotplugem připojit (deaktivovat/aktivovat/připojit/odpojit) téměř každou cestu kanálu. A protože cesta kanálu může připojit spoustu zařízení, spustí to hodně kontrol systému, což způsobí hodně hotplugů. Stejný počet kontrol systému může nastat při vadě hardwaru.

    Asi před měsícem jsem si pohrával s vykostěnou verzí hotplug. Ten program byl tak malý a rychlý, že v mém případě korektně fungoval. Ale jak říkal Hannes, to by problém pouze oddálilo.

    A Hannes potvrdil: Jak řekl Christian Borntraeger, nejde ani tak o explozi žádostí o modul, ale spíše nastartování mnoha událostí. Představ si natahování scsi_debug s 512 nebo více zařízeními...

    Napojení klávesnic na Braillovy terminály, 5 e-mailů

    23. črc

    Mario Lang napsal:

    Pracuji na BRLTTY[1], což je uživatelský démon, kterým se ovládají Braillovy terminály na unixových platformách. Jeden z našich ovladačů terminálů před nedávnem získal možnost přijímat (set 2) scankódy z klávesnice připojené přímo na terminál. To je moc fajn funkce, protože ten zmíněný terminál má bluetooth rozhraní a to z něj dělá kompletně bezdrátový terminál (vstup i výstup stejným připojením).

    Přináší to však také problémy. Především se teď musíme zabývat rozloženími klávesnic. Kromě toho - vzhledem k tomu, že v současné době vkládáme přes TIOCSTI, myslím, že s tím mohou být problémy, jakmile se někdo přepne do konzole v X Window a přihlásí se o slovo modifikátory.

    Nevíte někdo (a mohli byste mě nasměrovat), jestli má Linux nějaký mechanismus umožňující zpracování uživatelských dat z klávesnice kernelem, jakoby byla přijata z klávesnice systému? Tj. rozložení klávesnice by bylo ošetřeno stejným mapováním, jako je nastaveno pro systém.

    Marcel Holtmann navrhl: Podívej se na podporu ovladačů na úrovni uživatele (uinput). A Samuel Thibault připojil:

    Ohledně modifikátorů jsem poslal Daveovi patch, aby byly zpracovávány správně.

    Ale překlad ASCII do scankódů i nadále závisí na překladu scankódů do ASCII prováděném kernelem, takže ta otázka je stále platná. Prohlédnu si uinput.

    O několik dní později informoval Mario o postupu: Podpora uinput je teď vázaná na scr_linux.c. K napsání tohoto emailu již používám přes uinput externí klávesnici mého bluetooth Braillova terminálu :-). Používá se stejné rozložení jako je nakonfigurované pro počítač. Naše obecná podpora AT2 mapuje na příkazy VAL_PASSKEY a AT2 podpora pro Linux mapuje AT2 sadu scankódů na to, co používá Linux pro scankódy interně (tak trochu XT sada scankódů, ale ne úplně).

    GPL zkoušena u německých soudů, 3 e-maily

    23. črc - 29. črc

    Adrian Bunk napsal:

    Vím, že je to off-topic, ale soud u nás v Mnichově rozhodl, že výrobce routerů (Sitecom) musí respektovat dopis, ve kterém jej Harald Welte vyzval, aby ukončil prodej svého routeru (pod pokutou 100.000 Euro), který používá netfilter/iptables, ale nejsou k němu zveřejněny zdrojáky firmwaru (německá verze rozhodnutí těch tří soudců je na http://www.jbb.de/ urteil_lg_muenchen_gpl.pdf).

    Je docela pěkné slyšet, že soud rozhodl o vymahatelnosti GPL v německém právním řádu.

    Prakash K. Cheemplavam poznamenal: Jak jsem tomu porozuměl, tak tohle bylo pouze předběžné opatření. "Skutečný" soud bude později. Prozatím připadá soudu rozumné ten dopis podpořit před finálním rozhodnutím, protože je vysoká "pravděpodobnost", že je GPL kompatibilní s německými zákony. A i kdyby nebyla, ta firma by nesměla GPL software používat.

    Matthias Andree se zeptal, jestli už je konečný verdikt a Adrian odpověděl, že ne.


    V originálu Kernel Traffic 272 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 41 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.9.2004 08:30 Luke
    Rozbalit Rozbalit vše Překlad
    Nejsem ani trochu právní expert, ale překlad "cease and desist letter" na "přestat a opustit dopis" není moc dobrý.
    Má to myslím znamenat něco jako: "dopis, aby přestali jednat a dalšího jednání se zdrželi"
    9.9.2004 09:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Překlad
    Vím, že to zní hrozně, ale ten termín skutečně existuje. Dokonce jej lze, jak teď koukám, nalézt i v online slovnících. Je však pravda, že místo abych se držel právnické nečeštiny, mohl jsem to převést do běžné mluvy. Chtěl jsem, aby z toho bylo patrné, že jde o právnickou záležitost, výsledkem je však super kostrbatost :(.
    9.9.2004 09:26 Luke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Překlad
    A nebo napsat (i s uvozovkama): dopis "přestat a upustit"
    Btw. opustit zní hůř než upustit :-)
    9.9.2004 09:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Překlad
    ad opustit/upustit: to byl překlep :)
    9.9.2004 08:31 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Německá věta v článku
    Vím, že je to off-topic, ale soud u nás v Mnichově rozhodl, že přestat a opustit dopis, který Harald Welte poslal výrobci routerů (Sitecom), který ve svém routeru používá netfilter/iptables, ale nezveřejnil zdrojáky firmwaru, je platný i s pokutou až 100 000 Euro. Tahle věta svou stavbou hodně připomíná němčinu :-), ale česky tomu nějak vůbec nerozumím. Nechybí tam nějaká slovesa a podměty?
    9.9.2004 11:59 Jakub Chalupnik | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Německá věta v článku
    Me to pripomina "Některé já budu stranou ležet nechat muset" :-) Chtelo to dat ten dopis do uvozovek...
    9.9.2004 09:34 K. Petera
    Rozbalit Rozbalit vše preempt a Fedora
    "V distribuci Fedora zatím nechtějí zapínat běžný preemtivní kernel, protože s tím příliš mnoho věcí nefunguje a má výrazný dopad

    Jaké věci s tím nefungují a na co to má výrazný dopad? Právě jsem si to v kernelu zapnul, tak bych rád věděl, na co mám být připraven.
    9.9.2004 10:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: preempt a Fedora
    Že s tím mnoho věcí nefunguje tvrdí lidi od Fedory. V té diskuzi poukazovali hlavně na neustálé opravování chyb, které v této oblasti v jádře probíhá. Takže se možná spíš té nefunkčnosti bojí.

    Dopad to má na ostatní části kódu jádra. Prostě to pozmění způsob, jak spousta věcí pracuje.
    9.9.2004 10:34 Pavel Francírek | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše "rychlé" rozhodnutí
    Neni to, cemu se rika "predbezne opatreni"?
    9.9.2004 10:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "rychlé" rozhodnutí
    To je docela možné. Němčině bohužel nerozumím, takže jsem přeložil pouze ten něčí překlad z němčiny. "Předběžné opatření" se však anglicky řekne jinak (preliminary ruling/measure). Co se ve skutečnosti píše v té němčině?
    9.9.2004 11:12 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "rychlé" rozhodnutí

    Je tam "einstweilige Verfügung", čili skutečně "předběžné opatření"

    Každý má právo na můj názor!
    9.9.2004 12:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "rychlé" rozhodnutí
    Díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.